Halaman

Pengikut

Ahad, 20 Oktober 2013


TEMPAHAN HARI RAYA AIDILADHA 2013





Alhamdulillah inilah hasil tangan sy dan mak...tempahan hari raya Qurban...mendapat sambutan amat bnyak sekali.... yang paling top skali CHEESTART .. APAM PALKADOT (LADY BIRD) ...PAVLOVA...KEK COKLAT



KEK COKLAT 1KG 






CHEESETART FILLING STRAWBERRY & BLUEBERRY





APAM LADY BIRD



PAVLOVA

Jumaat, 6 Januari 2012

Apam Mekar chifa

Bahan-bahan
>250 gm gula
>2 biji telur
>1 sudu kecil esen vanilla
>200 ml susu segar
>300 gm tepung gandum
>1 sudu kecil ovallate
>Pewarna (ikut suka)
>Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara
1.Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2.Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3.Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4.Masukkan ovallate dan pukul lagi.
5.Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
6.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (merah dan hijau)
7.Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaup balikkan hingga warna sekata.
8.Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
9.Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
10.Kukus selama 15 minit dengan api besar










Ahad, 13 November 2011

APAM PALKADOT


New Update APAM palkadot

Resepi Apam Palkadot

Bahan-bahan
* 3 biji telur - dari peti sejuk
* 275 gm tepung gandum
* 220 gm gula halus
* 150gm susu segar / susu cair / susu full cream / santan
* 3 sudu teh baking powder
* 1 sudu kecil ovallete
* Filling secukupnya (aku letak inti kelapa)
* Pewarna ikut suka

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
5. Letak inti kelapa secukupnya.
6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana jer...


















salam semua....

aku happy sangat dapat buat apam palkadot.agak mencabar jugak bt apam nie...mcm2 rupa ada apam palakadot aku...alhamdulillah apam palkadot blh mkn semua...aku buat bnyk jenis gak..letakkan filling jem blackcurrent,,,yummm...yummm......aku akn perbaiki lg apam palkadot aku yg comot tu...hihihihi



Nie la rupa apam palkadot aku...hihihih

































Ahad, 30 Oktober 2011

assalamuailaikum

thank u coz sudi lawat blog chifa hihihi...menarik x ? pasti terliur tgk kek coklat yg chifa bt..heheh...belum cuba belum tau rasanya cmna...pasti puas hatinya,....msti nk lg,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

div style="text-align: center;">

LIKE MY FACEBOOK