Halaman

Pengikut

Ahad, 13 November 2011

APAM PALKADOT


New Update APAM palkadot

Resepi Apam Palkadot

Bahan-bahan
* 3 biji telur - dari peti sejuk
* 275 gm tepung gandum
* 220 gm gula halus
* 150gm susu segar / susu cair / susu full cream / santan
* 3 sudu teh baking powder
* 1 sudu kecil ovallete
* Filling secukupnya (aku letak inti kelapa)
* Pewarna ikut suka

Cara-cara
1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
5. Letak inti kelapa secukupnya.
6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana jer...


















salam semua....

aku happy sangat dapat buat apam palkadot.agak mencabar jugak bt apam nie...mcm2 rupa ada apam palakadot aku...alhamdulillah apam palkadot blh mkn semua...aku buat bnyk jenis gak..letakkan filling jem blackcurrent,,,yummm...yummm......aku akn perbaiki lg apam palkadot aku yg comot tu...hihihihi



Nie la rupa apam palkadot aku...hihihih

































2 ulasan:

  1. pergh2,, sedapmye.. haha

    salam kenal dan saya follow sini.. klo sudi meh la terjah blog makeYOUthink saya..

    BalasPadam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

div style="text-align: center;">

LIKE MY FACEBOOK