Halaman

Pengikut

Jumaat, 6 Januari 2012

Apam Mekar chifa

Bahan-bahan
>250 gm gula
>2 biji telur
>1 sudu kecil esen vanilla
>200 ml susu segar
>300 gm tepung gandum
>1 sudu kecil ovallate
>Pewarna (ikut suka)
>Acuan kertas (paper cup) secukupnya

Cara-cara
1.Panaskan kukusan. Sebaik-baiknya, bungkus penutupnya untuk mengelakkan air dari jatuh ke atas bahan kukusan nanti.
2.Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu.
3.Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4.Masukkan ovallate dan pukul lagi.
5.Masukkan tepung dan susu berselang-seli sambil dipukul sehingga gebu.
6.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian (merah dan hijau)
7.Masukkan pewarna dalam setiap bahagian dan kaup balikkan hingga warna sekata.
8.Masukkan setiap bahagian warna kedalam piping bag yang berasingan(atau plastik bersih dan potong sikit bucunya).
9.Letakkan paper cup ke dalam acuan apam dan picitkan setiap bahagian warna ke dalam paper cup tersebut.
10.Kukus selama 15 minit dengan api besar










Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Follow by Email

div style="text-align: center;">

LIKE MY FACEBOOK